SIFF 2018: Is It Real?

Written by on 27 Ιουνίου 2018

To 6o Syros International Film Festival μας κάνει ακόμα μία φορά να αμφιβάλλουμε για όλο αυτό που βιώνουμε ως «πραγματικότητα».

Πότε: 17 – 22 Ιουλίου
Που: Στη Σύρο, σε εγκαταλελειμμένα χωράφια, σε παραλίες, στο αυτοσχέδιο drive-in και στα παλιά ναυπηγεία.

Το Syros International Film Festival διανύει επίσημα τον 6ο του χρόνο και μας υπόσχεται, όπως κάθε καλοκαίρι μία αξέχαστη εμπειρία, μία άλλη πραγματικότητα, όπου το κλασσικό και το μοντέρνο της κινηματογραφικής τέχνης και τεχνολογίας μπλέκονται αρμονικά σε ένα γεμάτο πρόγραμμα προβολών.

Is It Real? (Είναι αλήθεια😉

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης  «Is It Real? (Είναι αλήθεια;)» αποτελεί μια εξερεύνηση της κατασκευής της πραγματικότητας, μέσα από μια μεγάλη γκάμα κινηματογραφικών ειδών και παραλλαγών της φόρμας, η οποία θα αποδοθεί μέσα από έξι ημερήσιες θεματικές ενότητες γύρω από την ανειλικρίνεια του κινηματογράφου, τα συμβολικά κινηματογραφικά δίπολα, τα θεμέλα των μύθων που ριζώνουν στο σινεμά, η κατάρρευση της λεπτής γραμμής της πραγματικότητας και της φαντασίας αλλά και το κινηματογραφικό προϊόν παραγόμενο από κολλεκτίβες.

Μία πρώτη γεύση των όσων θα παρακολουθήσουμε

Η έναρξη του φετινού SIFF θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μιαούλη με μία ζωντανή κινηματογραφική performance από τον Jürgen Reble και τον Thomas Köner, η οποία θα μας ταξιδέψει πίσω στα θεμέλια του κινηματογράφου.  Οι λάτρεις του εγχώριου κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα «Χρώματα της Ίριδας» την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του αείμνηστου Νίκου Παναγιωτόπουλου σε διάλογο με την μικρού  μήκους ταινία «Δεκαεννιά» του Άγγελου Φραντζή, ο οποίος θα παρουσιάσει και τις προβολές μαζί με την επίσης κινηματογραφίστρια Εύα Στεφανή.

Μία σπάνια προβολή θα πραγματοποιηθεί στο χειμερινό Παλλάς στις 18 Ιουλίου. Πρόκειται για την ταινία «Betrogen» του Γερμανού Harun Farocki, η οποία κλείνει το μάτι στον Χιτσκοκ και τον νεο-νουάρ κινηματογράφο, ενώ η επόμενη μέρα θα μας βρει σίγουρα στο χώρο του παλιού λατομείου για μία ατμοσφαιρική performance μουσικής εξερεύνησης από τη Βίκυ Μπισμπίκη και τον Mike Cooper.

Και για όσους περιμένουν εναγωνίως το φετινό drive – in στην Ποσειδωνία, φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σοβιετική ταινία επιστημονικής φαντασίας “Kin-Dza-Dza” και το «Μυστικό του Βράχου των Κρεμασμένων» του Αυστραλού Peter Weir, τις οποίες θα μπορούμε να ακούσουμε από τους στερεοφωνικούς δέκτες των οχημάτων μας.

Εκλεκτοί Καλεσμένοι και Νέες Συνεργασίες

Η λίστα των φετινών καλεσμένων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Γερμανό πειραματικό σκηνοθέτη Jürgen Reble και τον πολυμεσικό καλλιτέχνη Thomas Köner, με τη συμβολή των οποίων θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο – masterclass στο καφενείο Λαουτάρι, την Πέμπτη 19 Ιουλίου.

Καλεσμένος επίσης φέτος είναι ο Πορτογάλος κινηματογραφιστής Miguel Gomes, ο οποίος θα παρουσιάσει την προβολή της ταινίας «Rite of Spring» του επίσης Πορτογάλου Manuel de Olivera, καθώς κι ένα ακόμη εργαστήριο – masterclass σε συνάρτηση με την προβολή δικών του ταινιών.

Στο πλαίσιο της τελευταίας θεματικής ενότητας του φετινού φεστιβάλ με τίτλο «Η Πραγματικότητα σε Πλυθηντικό Αριθμό» για το συλλογικό σινεμά,  το SIFF ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βαρκελώνης L’ Alternativa και την εταιρεία παραγωγής Anemon. Έτσι θα προβληθούν μία σειρά ταινιών πολιτικού περιεχομένου αλλά και τρεις ταινίες για μικρούς σινεφίλ μέσα από το Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Cinedoc Kids.

Last but not Least

Όσοι είστε ή βρεθείτε στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου, μπορείτε να παρευρεθείτε στην προ-φεστιβαλική προβολή του SIFF που θα πραγματοποιηθεί στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί και τον αποκλειστικό δωρητή του Φεστιβάλ. Θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία της Εύας Στεφανή «Χειρόγραφο» και στη συνέχεια η ταινία «Συμβιοψυχοταξιπλάσμα: Λήψη πρώτη» του William Greaves.

Tagged as

Current track
Title
Artist